Voor werkgevers is het de moeite waard om een SVI-polis af te sluiten ter bescherming van aansprakelijkheden uit een ongeval tijdens werktijd.
Iedereen wil graag alle schade vergoed krijgen wanneer hij of zij wordt aangereden door een ander, maar veelal krijgt het slachtoffer niet alle schade vergoed. Assuradeuren weten namelijk precies via welke route ze meteen al een groot gedeelte van de schade aan het slachtoffer kunnen toerekenen. Zo is de uitkering al minder wanneer het slachtoffer de autogordel niet heeft omgedaan. Iedereen zal begrijpen dat in veruit de meeste gevallen de mate van invaliditeit vele malen groter is als de autogordel niet is gedragen. Dus, zonder veiligheidsriem is het slachtoffer meteen al op z’n minst zo’n 25% van de letselschade kwijt. Dit geldt dus ook indien het slachtoffer niets aan het ongeval kon doen en de andere automobilist dronken was.
Maar in heel veel gevallen is de schade ook voor een deel te wijten aan eigen schuld.
Beide automobilisten hebben onvoldoende opgelet en hebben dus allebei schuld aan het ongeval. Stel dat het slachtoffer 80% schuld heeft. Dan krijgt hij of zij slechts 20% van de schade uitgekeerd. Het kan nog erger. Hij of zij raakt in een slip en rijdt tegen een boom. De auto is all risk verzekerd. Die schade wordt dus wel betaald. Maar daar heb je weinig aan als je de rest van je leven invalide bent.
Valt dat nu te verzekeren? Het antwoord is ‘ja’. Iedere automobilist kan naast de normale autoverzekering een zogenaamde ‘Schade Verzekering Inzittenden’ afsluiten, ook wel SVI genaamd. Dat kost aan premie zo’n fl. 100,- per jaar. Het merkwaardige is dat zeer weinig mensen op de hoogte zijn van het bestaan van een dergelijke polis. Het betreft dus een heel andere polis dan de zogenaamde ‘Ongevallen Inzittenden Verzekering’. Dat is namelijk een sommenverzekering en die kijkt niet naar het antwoord op de vraag of er misschien sprake is van fl. 500.000,- schade. Dat doet de SVI wel. Voor werkgevers kan het dus handig zijn om ten behoeve van hun werknemers een dergelijke verzekering af te sluiten. Dit met het oog op aansprakelijkheden die kunnen voortvloeien uit een ongeval tijdens werktijd.
juli 1998