De wet zegt dat een bezitter van een gebouw risico-aansprakelijk voor de schade is, als dat gebouw niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen en daardoor gevaar voor personen en zaken ontstaat. Valt een dakpan van de buurman op uw hoofd of auto, dan staat de aansprakelijkheid van de buurman voor de schade in feite meteen vast. Bovendien is nagenoeg iedere huizenbezitter tegen dergelijk onheil verzekerd via de zogenaamde aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).
Wat nu als een dakpan van uw eigen huis valt en schade aan uzelf of uw bezittingen toebrengt? Pech. Uzelf aansprakelijk stellen is als schieten in uw eigen voet. De schade op uzelf verhalen haalt niets uit. Maar hoe nu als er meer eigenaren zijn? Bijvoorbeeld uzelf en uw vriend, vriendin of partner? Dan zijn er twee bezitters en kunt u de helft van de schade verhalen op de andere bezitter. Dat heeft de Hoge Raad recent beslist in het zogeheten hangmat-arrest. Wat speelde er in deze casus?
Twee jongelui woonden ongehuwd samen. Samen het huis gekocht en ieder eigenaar/bezitter van alles voor de onverdeelde helft en samen een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren afgesloten. De jongedame besluit op een mooie dag in een hangmat te gaan liggen die ze aan de ene kant vastmaakt aan een opgemetselde pilaar waar ook de tuindeur tegen dichtslaat. Door haar gewicht breekt de pilaar (die van binnen hol is en gevuld is met puin) onderaan af en deze valt over haar heen. Als gevolg daarvan loopt zij een hoge dwarslaesie op en is nagenoeg verlamd voor de rest van haar leven. De vrouw stelt haar vriend aansprakelijk en uiteindelijk wordt hij voor de helft van haar schade aansprakelijk geoordeeld omdat hij voor de helft bezitter van de opstal is (die niet voldeed aan de eisen die in de gegeven omstandigheden daaraan gesteld mochten worden).
Zijn er in zo’n geval tien bezitters dan kan degene die schade lijdt dus 90% van zijn of haar schade op de andere bezitters (lees: hun gezamenlijke verzekeraar) verhalen.
Moeten we nu vrezen voor premieverhoging wegens verzwaring van de risico’s c.q. verhoging van de schadelast? Vermoedelijk niet. Het komt weinig voor dat mensen een dakpan van hun eigen huis op hun hoofd krijgen of dat die dakpan hun eigen auto treft. En zo’n vreselijk ongeluk met dramatisch blijvend letsel zoals met de hangmat is schier eenmalig.
November 2010