Werkgevers die een detective of een bedrijfsrechercheur inschakelen om diefstal op de werkvloer aan het licht te brengen, mogen de kosten verhalen op hun stelende werknemers. Ook bij kleine diefstallen kan de schadeclaim voor een dader daardoor oplopen tot duizenden euro’s. Dit blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in Breda in een geschil tussen een autobedrijf en een stelend personeelslid dat in 2008 tegen de lamp liep.
Hoewel de schade van de diefstallen hooguit enkele honderden euro’s bedroeg, zegde het bedrijf niet alleen ontslag op staande voet aan maar ging het ook over tot de eis van vergoeding van de 7.300 euro die werd uitgegeven aan het bureau Hoffman Bedrijfsrecherche. De werknemer weigerde te betalen en liet het aankomen op een rechtszaak. De rechter stelt de werkgever nu in het gelijk.
Diefstal op de werkvloer komt veel voor. In enquêtes geeft de helft van de werknemers toe regelmatig spullen mee te nemen. Meestal gaat het om kantoorartikelen. De grens wordt al opgerekt bij duurdere computeraccessoires. Bij het autobedrijf in Breda werd onder meer 100 euro uit de fooienpot gestolen, en bedragen van 10, 20 en 50 euro uit de werkplaatskas. De rechter redeneert dat de onderzoekskosten een direct gevolg zijn van de diefstallen. De werkgever heeft daarom recht op vergoeding. De bond vecht de uitspraak aan in hoger beroep.
mei 2010