Hoge Raad inzake Dexia: verjaring niet van toepassing

Dexia wacht miljoenenclaim na uitspraak Hoge Raad

Volgens een arrest van de Hoge Raad is verjaring in een van de vele rechtszaken aangespannen door gedupeerde beleggers niet van toepassing. Daarmee zouden ‘enkele duizenden’ beleggers die geld terug eisten van Dexia in aanmerking komen voor een vergoeding. Dat meldt De Tijd donderdag.

Volgens de belangenvereniging Leaseproces zou de gemiddelde schade per belegger €10.000 zijn en zou het om enkele duizenden beleggers gaan. Leaseproces nuanceert daarbij dat het uitsluitend gaat om echtgenoten die zelf eerder niet akkoord gingen met de schikking die Dexia heeft voorgesteld.

Miljoenenzaken

De bank kwam vier jaar geleden in de problemen als gevolg van de Europese crisis en werd ontmanteld. Het gezonde onderdeel Belfius, het vroegere Dexia Bank België, ging voor €4 miljard naar de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij, dat alle participaties van de Belgische federale overheid beheert.

De bank presteert sindsdien beter, maar het riskeert nog altijd honderden miljoenen te verliezen door problemen met schuldenaars Puerto Rico en de Oostenrijkse bad bank Heta, aldus De Tijd.

In Nederland voeren beleggers al vijftien jaar zaken om hun aandelenleasecontracten, de constructie waarmee geld werd geleend om te beleggen. Door de forse koersdalingen op de beurzen verloren duizenden Nederlanders miljoenen aan beleggingen.

Niet alles verjaard

Dexia kocht de portefeuille destijds van Bank Labouchere en worstelt sindsdien met de claims en rechtsprocedures. Het kwam tot een regeling, waarmee rond 285.000 Nederlandse Dexia-klanten akkoord gingen, 15.000 niet en zij eisten hun totale belegging terug. Dexia verklaarde hun claim verjaard, maar daar heeft de Hoge Raad in een geval zich tegen gekeerd.

Volgens belangenvereniging Leaseproces kunnen andere beleggers hier nu hun voordeel mee doen.

Meer rechtszaken

In mei sprak de Hoge Raad zich al uit in een arrest over een zaak met betrekking tot de rente, Dexia moet sindsdien meer rente betalen op schadevergoedingen.

Volgend jaar volgt de uitspraak in een aangespannen zaak over de aansprakelijkheid van de zogeheten restbank, een zaak die gaat over de tussenpersonen die leasecontracten verkochten.

Bron: De Telegraaf