Op 1 januari 2000 zal een deel van de geautomatiseerde systemen een eeuw terugspringen. Hoe kan de ondernemer de hierdoor veroorzaakte schade voorkomen?
Met name oudere computerprogramma’s hebben bij de jaartalaanduiding slechts de laatste twee velden variabel gemaakt om geheugenruimte te besparen. De “19” van de eeuwaanduiding is vast ingevoerd, zodat deze niet zal verspringen naar “20”. Bij de eeuwwisseling zullen deze systemen dan ook als datumaanduiding het jaar 1900 laten zien. De problemen met de overgang naar het jaar 2000 hebben zich nu al aangekondigd. Tankpasjes, die voor de periode na 2000 werden afgegeven, konden bijvoorbeeld niet door de apparatuur bij Texaco stations gelezen worden en werkten dus niet.
Bij Marks & Spencer is een partij corned beef vernietigd, omdat de computer las dat de uiterste houdbaarheidsdatum in het jaar 1900 in plaats van in het jaar 2000 lag.
Nog niet de helft van de ondernemingen heeft het millenniumprobleem laten onderzoeken, terwijl met name computers vol met datumgevoelige chips zitten. Dit betekent niet alleen dat de eigen computerapparatuur van een onderneming hierdoor schade kan opleveren, ook toeleveranciers of afnemers die het probleem niet opgelost hebben, kunnen een risico opleveren, bijvoorbeeld doordat het productieproces verstoord wordt. Alhoewel de omvang en de aard van de schade niet volledig in te schatten is, is het raadzaam in alle nog te sluiten overeenkomsten goed met de problematiek rekening te houden, door bijvoorbeeld garanties, een schadevergoedingsregeling en een risicoverdeling hiervoor op te nemen. Ook is het van groot belang al gesloten overeenkomsten op dit punt na te kijken en eventueel aan te passen.
december 1997